atof, atoi
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-19 11:56
usmiech Temat założony przez niniejszego użytkownika |
atof, atoi » 2013-02-15 19:42:25 Moze wytlumaczycie mi dlaczego ten kod dziala :) #include <cstring> #include <cstdlib> #include <cmath> #include <iostream> using namespace std; int get_number();
int _tmain( int argc, _TCHAR * argv[] ) { int x; while( true ) { cout << "Wprowadz liczbe calkowita /ENTER = Exit/ : "; x = get_number(); if( x <= 0 ) break; cout << "Pierwiastek kwadratowy z liczby " << x << " rowna sie : " << sqrt( double( x ) ); cout << endl; } return 0; }
int get_number() { char s[ 100 ]; cin.getline( s, 100 ); if( strlen( s ) == 0 ) return 0; return atoi( s ); } |
|
matka5432 |
» 2013-02-18 01:23:06 Szczerze? Nie wiem. Za to taki kod dziala. Nigdy nie wiedzialem po co sie dodaje do int rozne "napisy", ktore i tak czesto nie dzialaja :D pewnie jakis powod jest. Masz dzialajacy kod, jesli to co zrobilem to cos zlego prosze, abyscie napisali :) (dobrze by bylo gdybys nadal jakis sensowny temat ;)) #include <cstring> #include <cstdlib> #include <cmath> #include <iostream> using namespace std; int get_number();
int main() { int x; while( true ) { cout << "Wprowadz liczbe calkowita /ENTER = Exit/ : "; x = get_number(); if( x <= 0 ) break; cout << "Pierwiastek kwadratowy z liczby " << x << " rowna sie : " << sqrt( double( x ) ); cout << endl; } return 0; }
int get_number() { char s[ 100 ]; cin.getline( s, 100 ); if( strlen( s ) == 0 ) return 0; return atoi( s ); }
|
|
usmiech Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-19 11:56:20 Niby to samo mozna zrobic w ponizszy sposob, ale ten pierwszy /nie wiedziec czemu/ bardziej mi sie podoba :) #include <cmath> #include <iostream> using namespace std;
int main() { int x; while( true ) { do { cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz liczbe: "; cin >> x; } while( cin.fail() ); if( x < 0 ) { cout << "Wprowadzona liczba jest mniejsza od 0 !\n"; break; } cout << "Pierwiastek kwadratowy wprowadzonej liczby to: " << sqrt( double( x ) ) << endl; } return 0; } |
|
« 1 » |