Kopczak1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[PHP] Ubogi, ale własny system logowania - nie działa » 2013-05-14 21:44:51 Witam od razu zarzucę kod i już wyjaśniam co mi nie gra: <?php ini_set('display_errors', 1); error_reporting (E_ALL & `E_NOTICE); $login=$_POST["login"]; $haslo=$_POST["haslo"]; $Lista_login = file('dane/lista_loginy.txt'); $Lista_haslo = file('dane/lista_hasla.txt'); $bool_login=false; $bool_haslo=false; for($n=count($Lista_login)-1;$n>=0;$n--) { if(strstr($bool_login[$n-1],$login)==1) {$bool_login=true;} } for($n=count($Lista_haslo)-1;$n>=0;$n--) { if(strstr($Lista_haslo[$n-1],$haslo)==1) {$bool_haslo=true;} } if ($bool_haslo=true and $bool_login=true) { //header('Location: http://www.lekcje-php.ugu.pl/magiczna_stronka.php'); } else if ($bool_haslo=false or $bool_login=false) { print"Błędne hasło lub nazwa użytkownika! Zostaniesz przekierowany na stronę główną."; print"Jeżeli nie chce Ci się czekać kliknij <a href=\"index.php\">/>tutaj.</a>"; header("Refresh: 5; url=http://www.lekcje-php.ugu.pl/index.php"); } ?>
Otóż na stronce głównej mam formularz, w którym wpisuję login i hasło po czym dzięki temu: action="przekierowanie.php" przerzuca mnie na obecną stronkę, która ma sprawdzić czy poprawnie wpisano (przegląda pliki tekstowe w poszukiwaniu loginu i hasła) i przekazać dalej bądź w razie złego wpisania wysłać z powrotem na stronę główną. Niestety coś skopałem i nie wiem co, bo nie działa tak jak należy :P Ponadto gdy dodałem obsługę błędów to mi krzyczy: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /virtual/l/e/lekcje-php.ugu.pl/przekierowanie.php on line 58 Proszę o pomoc, bo chyba zaraz się zastrzelę :D BTW: Śmiesznie te dolary wyglądają umieszczone w znacznikach [cpp] :P |
|
MrPoxipol |
» 2013-05-14 21:54:37 <<removed by MrPoxipol :)>>
PS Ambitne hasło i login :D Do przetrzymywania haseł i loginów używaj bazy danych, albo chociaż nadaj chmod ;)
@down Zobacz na linie nr 58 i pokaż co tam masz. |
|
» 2013-05-14 21:56:47 A co już sprawdzałeś? Tak wiem Administrator -> admin1 :P ale to dla zgrywu zrobiłem, bo i tak tam nic nie ma :D
A co do tego co mówisz. Czy to aby się nie zmniejsza po zakończeniu pętli?
To tam mam: $login=$_POST["login"];
@Down Może i to jest źle, ale mi błąd wywala już wcześniej :/ @Down2 Już próbowałem i nic nie dało... Dalej w tej chorej lini 58 mi wywala...
//Burza mózgów, a to coś dalej nie działa :P |
|
MrPoxipol |
» 2013-05-14 21:59:49 @upNie "login" tylko 'login' :P Yyy, przed chwilą działało :o /edit: Pozmieniaj na 'login' i 'haslo' . @downZrób może tak jak wcześniej mówiłem(to co usunąłem). |
|
» 2013-05-14 22:08:10 Czy wy mi co chwilę na stronę wchodzicie?! I nie działało, bo sprawdzałem coś. Wywaliłem na chwilę obsługę błędów, nie krzyczał mi o lini 58, ale z kolei bzdury wpisałem i chciało mnie zalogować -.- @Up Done... Pozmieniałem, nic nie zmieniło :P Poza nowym szlaczkiem: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /virtual/l/e/lekcje-php.ugu.pl/przekierowanie.php on line 58 @Down Nom... Mój błąd :D Zaraz poprawiam :) Dobra, w obecnym momencie mam tak: <?php ini_set('display_errors', 1); error_reporting (E_ALL & ~E_NOTICE); $login=$_POST['login']; $haslo=$_POST['haslo']; $Lista_login = file('dane/lista_loginy.txt'); $Lista_haslo = file('dane/lista_hasla.txt'); $bool_login=false; $bool_haslo=false; for($n=count($Lista_login);$n>=0;$n--) { if(strstr($Lista_login[$n],$login)==1) {$bool_login=true;} } for($n=count($Lista_haslo);$n>=0;$n--) { if(strstr($Lista_haslo[$n],$haslo)==1) {$bool_haslo=true;} } if ($bool_haslo=true and $bool_login=true) { echo "Przekierowanie!!!"; //header('Location: http://www.lekcje-php.ugu.pl/magiczna_stronka.php'); } elseif ($bool_haslo=false or $bool_login=false) { print"Błędne hasło lub nazwa użytkownika! Zostaniesz przekierowany na stronę główną."; print"Jeżeli nie chce Ci się czekać kliknij <a href=\"index.php\">tutaj.</a>"; header("Refresh: 5; url=http://www.lekcje-php.ugu.pl/index.php"); } ?> Dalej nie działa prawidłowo... Tym razem jednak coś mam nie tak z wyszukiwaniem hasła i loginu chyba... //Edit Wrzuciłem kolejną wersję z poprawkami tutaj |
|
xevuel |
» 2013-05-14 22:10:05 error_reporting (E_ALL & `E_NOTICE); |
Rozumiem, że ten gravis to literówka, chciałeś wpisać tyldę, prawda? |
|
MrPoxipol |
» 2013-05-14 22:18:10 Zrób może tak jak wcześniej napisałem(to co usunięte), chyba pamiętasz jeszcze. ;) Nie mam za bardzo jak tego sprawdzić na swoim serwerze(ze kilkoma zmianami skryptu), pewnie gdyby była 14 to prędzej. @downstrstr($bool_login[$n-1],$login) |
na strstr($bool_login[$n],$login) i tak samo z hasłem. |
|
» 2013-05-14 22:20:33 Eeee... A co pisałeś? :D Jakoś wypadło mi z głowy :P
U góry zmieniłem kod. Dalej coś skopane :(
//Edit Nie opuszczajcie mnie... Tu człowiek cierpi przez pehapa... (I przez swoją niekompetencję zapewne też) |
|
« 1 » 2 |