@Up Jasne... Wybacz jestem już z lekka rozkojarzony. Siedzę i męczę się nad tym co zrobiłem już którąś godzinę.
Już nie pokazuje się błąd z tą nieszczęsną linią 58. Pokażę całokształt z pominięciem zbędnego kodu HTML składającego się na wygląd strony. Mam po drodzę za dużo divów stąd ta tajemnicza liczba "58" mimo, że powinna być mniejsza. No to mam tak
Strona główna - index.php:
<form action="przekierowanie.php" method="POST">
<b style="color: green">LOGOWANIE</b></br></br>
Login: <input type="text" name="login" />
Hasło: <input type="password" name="haslo" />
<input type="submit" value="Wbijamy :)" />
</form>
Ta strona przerzuca mnie do strony "przekierowanie.php", a tam mam taki kod php:
<?php
ini_set('display_errors', 1);
error_reporting (E_ALL & ~E_NOTICE);
$login=$_POST['login'];
$haslo=$_POST['haslo'];
$Lista_login = file('dane/lista_loginy.txt');
$Lista_haslo = file('dane/lista_hasla.txt');
$bool_login=false;
$bool_haslo=false;
for($n=count($Lista_login);$n>=0;$n--)
{
if(strstr($Lista_login[$n],$login)==1)
{$bool_login=true;}
}
for($n=count($Lista_haslo);$n>=0;$n--)
{
if(strstr($Lista_haslo[$n],$haslo)==1)
{$bool_haslo=true;}
}
if ($bool_haslo=true and $bool_login=true)
{
echo "Przekierowanie!!!";
//header('Location: http://www.lekcje-php.ugu.pl/magiczna_stronka.php');
}
elseif ($bool_haslo=false or $bool_login=false)
{
print"Błędne hasło lub nazwa użytkownika! Zostaniesz przekierowany na stronę główną.";
print"Jeżeli nie chce Ci się czekać kliknij <a href=\"index.php\">tutaj.</a>";
header("Refresh: 5; url=http://www.lekcje-php.ugu.pl/index.php");
}
?>
Domyślnie ma ona przeglądnąć pliki tekstowe lista_loginy.txt oraz lista_hasla.txt i sprawdzić, czy wpisane na poprzedniej stronie dane w formularzu są zgodne.
Błąd jest chyba taki, że wychodzi mi ciągle true dla wartości, które są false (specjalnie źle wpisuję za każdym razem), a mimo to program(?) zachowuje się jakby było okej i jedzie dalej. Nie wiem zupełnie czemu...
Mam nadzieję, że podałem wystarczająco dużo informacji.
@Up Eee... Tego nie zauważyłem X_X Karygodny błąd przypisania... Chwilka i zmienię...
Edit Okej już zmieniłem, ale mam inny błąd. Wpisałem poprawne dane i pokazuje teraz że źle wpisałem...
Edit2 A i nie używałem === o którym mówisz, bo tak jakby dopiero zaczynam i żadnego kursu wcześniej nie robiłem :P strstr jako 1 znalazłem w necie i tyle.
//Edit No, ale żeby nie było to powiem, że z książki leciałem, ale nagle wpadłem na to jak mógłbym takie prymitywne logowanie zrobić i zacząłem się w to bawić. Nie spodziewałem się jednak, że cały wieczór mi to zajmie... A i tak nie działa... Bywa :P