Program składający się z kilku plików nie chce się skompilować (przykład z książki Symfonia C++).
Ostatnio zmodyfikowano 2013-10-27 17:20
ToNieJa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program składający się z kilku plików nie chce się skompilować (przykład z książki Symfonia C++). » 2013-10-27 15:26:43 Oto kody źródłowe trzech modułów programu: plik afryka.cpp #include <iostream> using namespace std;
#include "nagl.h" int ile_murzynow = 9; int main() { cout << "Poczatek programu\n"; funkcja_francuska(); funkcja_niemiecka(); cout << "Koniec programu \n"; }
void funkcja_egipska() { cout << "Jestem w Kairze !-------- \n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; }
void funkcja_kenijska() { cout << "Jestem w Nairobi ! --------\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczyk¢w \n"; }
plik europa.cpp #include <iostream> using namespace std;
#include "nagl.h" int ile_europejczykow = 8;
void funkcja_francuska() { cout << "Jestem w Paryzu ! *********************\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; funkcja_egipska(); }
void funkcja_niemiecka( void ) { cout << "Jestem w Berlinie ! *******************\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; funkcja_kenijska(); } plik nagl.h extern int ile_murzynow; extern int ile_europejczykow;
void funkcja_egipska(); void funkcja_kenijska(); void funkcja_francuska(); void funkcja_niemiecka();
I jeszcze log kompilacji, czyli to, co mi się tutaj nie podoba. undefined reference to 'funkcja francuska()' undefined reference to 'funkcja niemiecka()' undefined reference to 'ile_europejczykow' undefined reference to 'ile_europejczykow' Dodam jeszcze, że kompiluję to code::blocksem, kompilatorem o nazwie GNU GCC Compiler, wszystkie te trzy pliki są w jednym katalogu, a kodu źródłowego nie przepisywałem ręcznie tylko skopiowałem z internetu, więc szansa na literówki jest dużo mniejsza. |
|
pekfos |
» 2013-10-27 17:20:04 |
|
« 1 » |