podgląd php w przeglądarce
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-19 18:56
anonim Temat założony przez niniejszego użytkownika |
podgląd php w przeglądarce » 2013-11-19 17:59:09 Cześć Pisze sobie amatorki system logowania i mam jedno pytanie Załóżmy, że mam kod odpowiedzialny za "stronę główną" -> index.php <head> tu nie ważne </head> <body> <? session_start(); if(isset($_SESSION['czy_zalogowany'])) { if($_SESSION['czy_zalogowany']!=0){ echo "Jestes zalogowany jako ".$_SESSION['login']; } } ?> <div id="zalogowany"></div> <a href="php/logout.php">wyloguj się</a> <br> <a href="login.html"> Zaloguj!</a><br> Nie masz konta?<br> <a href="register.html">Zarejestruj się!</a> </body> Sprawdzałem na internet explorerze, chrome i firefoxie, czy da się podejrzeć nazwy zmiennych sesyjnych, jednak kod w znacznikach <? ?> nie jest wyswietany. Mam jednak pytanie: 1.Czy da się jakoś podejrzeć kod php osadzony na serwerze jak w tym przypadku (stronę główną) 2.Czy gdyby się dało, to czy jest to dla admina niebezpieczne? 3.Czy da się nadpisać zmienne sesyjne? znając wartości jakimi są indeksowane w $_SESSION[] ? np.wiedząc, że login jest pod $_SESSION['login'] ? |
|
mactec |
» 2013-11-19 18:07:58 1. A jak ty to sobie wyobrażasz? wchodzisz na jakąś stronę i czytasz dane logowania do bazy danych ;d? PHP jest interpretowane przez interpreter php na serwerze nie w przeglądarce. 2. Góra 3. Sprawdź :) |
|
maly |
» 2013-11-19 18:10:34 kod w znacznikach <? ?> nie jest wyswietany |
Oj, pewnego razu się zdziwisz używaj <?php ?>. |
|
mactec |
» 2013-11-19 18:13:00 Oj, pewnego razu się zdziwisz używaj <?php ?>. |
Nie trzeba tak, <? ?> też jest właściwie interpretowane |
|
maly |
» 2013-11-19 18:16:20 Oj mactec też się zdziwisz. |
|
mactec |
» 2013-11-19 18:25:00 @maly Korzystałem z niejednego serwera, na różnych hostingach i maszynach, ale jakoś nigdy nie miałem z tym problemów. Zawsze kiedy używałem te znaczniki <? ?> były akceptowane i większość bardziej znanych serwerów www(np. ngnix czy apache) sobie z nimi radzą.
W jakich przypadkach mogę się zdziwić? |
|
kubek3898 |
» 2013-11-19 18:26:43 Ta forma jest poprawna, ale odradzana, ponieważ nie będzie ona rozpoznawana w wielu środowiskach, gdyż jego obsługa jest domyślnie wyłączona (trzeba albo skompilować PHP z krótkimi znacznikami, albo włączyć je w pliku konfiguracyjnym) |
|
maly |
» 2013-11-19 18:35:51 Jeśli w php.ini bedzie short_open_tag wyłączony to wywali ci źródło php, chociaż od wersji 5.4.0 defaultowo jest załączone to jak napisał kubek3898 bezpieczniej jest używać długich tagów. |
|
« 1 » 2 |