Visual C++ tworzenie tablicy współrzędnych
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-25 05:58
Skayfer Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Visual C++ tworzenie tablicy współrzędnych » 2013-11-24 18:42:08 Witam
Piszę właśnie w Visual c++ 2008 program, który będzie rysował wykres funkcji kwadratowej. Za pomocą textbox'ów pobiera on od użytkownika wartości współczynników a,b,c tworzy wzór funkcji, następnie program wylicza współrzędne punktów przez które przechodzi wykres. I tutaj mam problem. Chce narysować ten wykres za pomocą Graphics.DrawCurve
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/7ak09y3z(v=vs.110).aspx?cs-save-lang=1&cs-lang=cpp#code-snippet-1
tylko, że osobno mam wartości x (punktu1, punktu 2 .itd), a osobno wartości y. Jak stworzyć tablicę w której element będzie miał formę punkt(int x1, int y1), tak jak w tym przykładzie z msdn ?
Ogólnie nie rozumiem jak tworzyć tablice wieloelementowe ( bo chyba takie potrzeba w tym przypadku ?).
Z góry dziękuje za wszelką pomoc. |
|
Buby |
» 2013-11-24 19:01:07 Dołącz #include <vector> . Teraz stworzymy dynamiczną tablicę struktury POINT pochodzącej z WinApi. Struktura ta ma dwa parametry - x i y. Tak może wyglądać kod: #include <vector> #include <windows.h>
POINT PunktPomocniczy; std::vector < POINT > Punkty; int WspolrzednaX; int WspolrzednaY;
PunktPomocniczy.x = WspolrzednaX; PunktPomocniczy.y = WspolrzednaY;
Punkty.push_back( PunktPomocniczy );
|
|
Skayfer Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-25 05:58:35 Ok ten problem mam już rozwiązany, za to pojawił się kolejny. Chciałbym, żeby w labelu pojawiał mi się wzór funkcji y=ax^2+bx+c, gdzie a,b,c to wartości wpisane przez użytkownika w polach textbox. Wie ktoś jak to zrealizować ? |
|
« 1 » |