Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Visual Studio Express C# sterowniki MySQL

Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-14 11:30
Autor Wiadomość
CodeFun
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Visual Studio Express C# sterowniki MySQL
» 2013-11-30 21:23:47
Witam

Zamierzam stworzyć aplikacje korzystającą z bazy danych w Visual C#. Problem polega na tym, że podczas instalacji sterowników MySQL Connector/NET wyskakuje błąd typu
Failed to ^install^ performance counters (-2147024894)
Zawlekło mnie to na tą stronę.
http://support.microsoft.com/kb/830059
Z tego co doczytałem to prawdopodobnie mam uruchomiony jakiś proces, który blokuje instalacje tego dodatku, ale nie jest to ten, z linku powyżej. Być może wpływ na to ma wcześniejsza instalacja servera MySQL, który wykorzystywałem przy pisaniu aplikacji w QT i jakieś procesy związane z nim. Jakieś propozycje rozwiązania tego problemu ?
P-97958
DejaVu
» 2013-12-09 22:45:21
Frazy, które należy wpisać w wyszukiwarkę google:
http://www.codeproject.com​/Tips/423233​/How-to-Connect-to-MySQL-Using-Csharp
P-98855
CodeFun
» 2013-12-11 09:38:58
Tak...tylko w wielu tutorialach istnieje punkt;

Dawnload and install MYSQL Connector/.NET
więc...jesteśmy w moim poście nr 1. W Akcie irytacji, zarejestrowałem się na forum producenta dev MYSQL, oraz na pod forum do raportowania o błędach. Nawet tam pozostałem bez odpowiedzi. Problem gdzieś leży w czeluściach mojego systemu i jakiejś usługi co to blokuje.
Podsunąłeś mi jednak pomysł na pewną szanse. Odinstalować VSE 2013 i zainstalować VS C# 2010 tylko wtedy  mam starszą wersje, i okrojony pakiet jednak spróbuję.

Co już zrobiłem
-Instalowałem już różne wersje MySQL Connector dla VSE 2013 -> powyższy błąd.
-Instalacja różnych wersji  MySQL Connector dla VS PRO 2010 (wersja trial) -> powyższy błąd.
- Instalacja Mysql Instalator. Instalują się wszystkie składniki oprócz...oczywiście MYSQL CONNECTOR/.NET więc pkt wyjścia. Co ciekawe zainstalował się MySQL CONNECTOR dla C, C++ i jeszcze tam jakiś, ale nie dla .NET

P-98961
DejaVu
» 2013-12-12 15:44:44
Niestety konfiguracja bibliotek jest prawie zawsze drogą przez mękę. Z tego też powodu wszelkiego rodzaju tutoriale bardzo często pomijają ten aspekt i koncentrują się na omówieniu działania biblioteki, wychodząc z założenia 'że jakoś sobie musi czytelnik poradzić'.
P-99054
CodeFun
» 2013-12-12 20:10:13
Osobiście wiele się nauczyłem dzięki podobnym tutorialom, ale jak napisałeś one zazwyczaj zakładają, że mamy gotowe narzędzie, pokazują co po kolei, pod warunkiem, że nie pokaże się żadne "ale...".
Niesamowite jest jednak to, że tak oczywiste dodatki robią takie jaja w instalacji. Rozumiem, jeśli chciałbym doinstalować jakiś niezwykle niszową bibliotekę, ale MySQL ??? To samo miałem w QT, jakieś kopiowanie, przenoszenie plików, wpisywanie komend myślałem, że mnie chyba .... i to wszystko w środowisku, które zajmuje kilka Gb i ma bajeczny interfejs, któremu chyba tylko brakuje funkcja karaoke. Dla mnie to po prostu jakieś absurdy. Tak jakby system windows w standardzie nie obsługiwał klawiatury :|
Jest jednak światełko w tunelu, ktoś odezwał się na forum dev.mysql, ale póki co 1:0 do mojego problemu :( zobaczymy co dalej.
P-99068
DejaVu
» 2013-12-12 20:53:44
To wklej jeszcze tutaj temat do tamtego wątku :)
P-99070
CodeFun
» 2013-12-14 11:30:09
Na razie nie ma co wklejać. Facet tylko zaproponował, abym do VSE 2013 zainstalował MySQL Connecotr/.NET NIE starszy jak w wersji 6.6. Zainstalowałem 6.7.4 i dalej ten sam błąd :( Z tego co wyczytałem, to ten błąd pokazuje się wtedy, gdy instalator connector nie ma dostępu do jakiegoś pliku ze względu na uruchomiony jakiś proces, więcej nie wiem i dalej czekam. Myślałem, że jak na tamtym forum zamieszczę temat to mnie zacisną pomysłami na rozwiązanie, tym czasem chyba sam producent drapie czache o co chodzi. Jak on nie będzie wiedział to któż inny ?
P-99170
« 1 »
  Strona 1 z 1