Jak używać Stream^ w pliku nagłówkowym. (VC++ Forms)
Ostatnio zmodyfikowano 2014-07-05 16:57
Mister_Magister Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak używać Stream^ w pliku nagłówkowym. (VC++ Forms) » 2014-07-04 13:04:29 Witam, od niedawna bawię się Visual c++ 2010 i jego wizualnym tworzeniem aplikacji czyli Forms. Dokładniej interesuje mnie ten kod: private void button1_Click( object sender, System.EventArgs e ) { Stream myStream; SaveFileDialog saveFileDialog1 = new SaveFileDialog(); saveFileDialog1.Filter = "txt files (*.txt)|*.txt|All files (*.*)|*.*"; saveFileDialog1.FilterIndex = 2; saveFileDialog1.RestoreDirectory = true; if( saveFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK ) { if(( myStream = saveFileDialog1.OpenFile() ) != null ) { myStream.Close(); } } } zawartość pliku przekazuje do Stream^ myStream. Zastanawiam się jak wykonywać operacje na nim tzn. np. napisać tam coś lub usunąć. Drugie pytanie (chyba mogę bo trochę pod temat :)) Dało by się przenieść ten kod z plików nagłówkowych (gdyż tam piszę cały program) do pliku *.cpp? Jak na razie udało mi się zrobić by w pliku cpp wykonywał się kod po kliknięciu na coś funkcje (odpalanie z pliku nagłówkowego funkcji w liku cpp). Ale od jakiegoś roku dopiero bawię się c++ i bardziej by mi pasował ten cały kod programu w pliku cpp kłopot w tym że nie mogę zmieniać elementów wyswietlanych oraz innych rzeczy jak np. po wyświetleniu dialogu do zapisu pliku pobrać ścieżkę i otworzyć plik za pomocą fstream itp. Nie chwaląc się jestem w 1 technikum informatycznym (właściwie już ukończyłem 1 klasę) i mam 6 na koniec i pragnę się uczyć c++ :) |
|
DejaVu |
» 2014-07-04 13:26:32 |
|
» 2014-07-04 18:12:51 No właśnie właśnie a dało by się używać zwykłego c++? |
|
Monika90 |
» 2014-07-04 18:48:55 Ten kod który podałeś to nie jest C++, ani nawet C++/CLI, to jest po prostu C#. No właśnie właśnie a dało by się używać zwykłego c++? |
Nie wiem czy istnieje sposób na korzystanie z Windows Forms w "zwykłym" C++, jeżeli istnieje, to jest to sposób nieoficjalny, nieudokumentowany i zapewne skomplikowany. Natomiast w C++/CLI dostępna jest standardowa cplusplusowa biblioteka IOStream, więc możesz jej użyć do operacji na plikach. A w ogóle używanie C++/CLI do pisania aplikacji Windows Forms to nieporozumienie, lepiej to robić w C#. |
|
» 2014-07-04 18:57:34 To chyba lepiej użyć jakiejś biblioteki graficznej do tego okienka? WinApi jest zryte :D Jakaś tam Qt była. Co myślicie? |
|
pekfos |
» 2014-07-04 19:42:40 Nie bardziej niż sposób, w jaki piszesz ten skrót. |
|
» 2014-07-05 16:57:02 yyyy nikt nie odpisze? |
|
« 1 » |