Pisanie BOOTLOADERA
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-04 21:13
Japonio Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pisanie BOOTLOADERA » 2015-11-22 15:27:01 Witam. Na wstępie mówię , iż nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział. Założyłem ten temat na forum , ponieważ chciałbym nauczyć pisać się bootloadery , oraz zrozumieć bardziej zasadę działania komputerów.... Na samym początku przed założeniem tematu przeglądałem internet,w celu znalezienia odpowiedzi na moje pytania , jednak nie znalazłem żadnych tutoriali.<--- DO Asemblera Aktualnie mam trzy pytania , na które oczekiwał bym odpowiedzi. są to kolejno : -Czy do pisania BootLoadera , jest potrzebna znajomość Asemblera ? (jeżeli tak prosił bym o jakiś tutorial do Asemblera) - Czy da się go napisać korzystając z c albo C++ ? (jeżeli tak można pominąć pierwsze pytanie) -Gdzie mógłbym dokładniej dowiedzieć się o działaniu komputera (Tryb rzeczywisty - procesora , Tryb chroniony - procesora , jakieś przerwy (czy coś podobnego)) , słyszałem że ta wiedza jest wymagana w rozumieniu działania BootLoadera i nie tylko..
Ostatecznie napiszę cel , jaki mną miota , żeby osiągnąć tą wiedzę , interesuję się komputerami od dawna , uczę się programowania od wieku 11 lat , kiedy zacząłem pisać strony (dzisiaj nie nazwał bym tego programowaniem). Mam straszną chęć poszerzenia wiedzy , którą posiadam , a programowanie na językach w najniższym poziomie na pewno wycisnęło by całkowicie esencję , którą chcę się bawić. Mam nadzieję że pomożecie mi , oraz odpowiecie na moje pytania. Z góry dziękuje za pomoc :) |
|
pekfos |
» 2015-11-22 17:04:29 |
|
» 2015-11-22 18:37:56 Chodziło mi bardziej o BotLoadera w C albo C++ , a jak w Asemblerze to żeby był kurs asemblera .... |
|
pekfos |
» 2015-11-23 16:53:47 -Czy do pisania BootLoadera , jest potrzebna znajomość Asemblera ? |
Tak. - Czy da się go napisać korzystając z c albo C++ ? |
Prościej zrobić to w asmie. |
|
Elaine |
» 2015-11-24 23:33:18 Czy do pisania BootLoadera , jest potrzebna znajomość Asemblera ? |
Nie. Czy da się go napisać korzystając z c albo C++ ? | Oczywiście. |
|
mateczek |
» 2015-11-28 22:22:33 jesteśmy w trakcie uśmiercania klasycznego podejścia do uruchamiania systemu!!! MBR w nowych komputerach już się nie stosuje !!! zamiast tego partycja EFI. Za niedługo boot_loadery odejdą do lamusa!!! |
|
» 2015-12-04 21:13:45 Mateczek mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź ? //Dziękuję za odpowiedzi :) .... aktualnie uczę się wszystkich kodów zapisów zaczynając od binarnego kończąc na szesnastkowym , ponieważ zauważyłem iż bez tego nic nie zrobię :/ // |
|
« 1 » |