Ruby czy C++
Ostatnio zmodyfikowano 2015-12-27 22:41
tpstps Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Ruby czy C++ » 2015-12-27 21:37:57 Tak jak w temacie co wybrać jako pierwszy język programowania? |
|
PrzemekPrzemas |
» 2015-12-27 21:42:48 Od Ruby
Przykładowo.
Znany już w świecie programowania C++ "Hello World" należy zapisać tak:
#include <iostream>
int main() { std::cout << "Hello World!"; }
W Ruby wygląda to tak
puts "Hello World!"
Inny przykład otworzenie pliku w C++
fstream plik("nazwa.txt",ios::out); plik.close(); plik.open("nazwa.txt",ios::out|ios::in);
w Ruby wygląda tak:
fh = File.read("nazwa.txt") fh.close
Z Ruby czerpie się przyjemność podczas pisania i jest o wiele łatwiejszy. |
|
Gibas11 |
» 2015-12-27 22:18:22 Yup, dla początkującego stanowczo Ruby.
@Up C(++) też sprawia dużo przyjemności, tylko trzeba umieć. :\ |
|
Monika90 |
» 2015-12-27 22:32:06 Najwięcej przyjemności sprawia używanie języka, który się najlepiej zna. Akurat w moim przypadku jest to C++, ale dla początkujących ten język nie jest dobry. Inny przykład otworzenie pliku w C++
fstream plik("nazwa.txt",ios::out); plik.close(); plik.open("nazwa.txt",ios::out|ios::in);
|
W C++ wystarczy std::ofstream plik( "nazwa.txt" );
Co chyba nie jest w niczym gorsze od tego co jest w Rubym, a nawet jest lepsze bo RAII pozwala na kompozycję. |
|
PrzemekPrzemas |
» 2015-12-27 22:41:57 @Gibas11 Oczywiście, nie mówię, że nie. C++ zacząłem się uczyć jak miałem 14 lat ale szybko przerwałem i zrobiłem bardzo duży błąd, dziś 7 lat później miałbym już spore doświadczenie. Ogólnie odstawiłem programowanie na ten czas. W ostatnim czasie postanowiłem nie marnować więcej czasu i zacząć intensywną naukę, rozpoczynając właśnie od Ruby co robię nadal, a dziś rano podjąłem decyzję o jednoczesnej nauce C++ więc zamówiłem "Język C++. Szkoła programowania" autorstwa Stephan Prata. Wiem, że nauka dwóch języków jednocześnie nie koniecznie musi być dobra, ale mam na prawdę sporo czasu na to, a po drugie lubię się uczyć. C++ także uważam za bardzo dobry język dający na prawdę spore możliwości, gdy się go potrafi.
@Monika90 może i tak można, szczerze nie wiedziałem - znałem ten zapis już z kiedyś więc go przytoczyłem. Tak jak wyżej z C++ dopiero zaczynam. |
|
« 1 » |