[AWK] teskt plus logi z terminala
Ostatnio zmodyfikowano 2016-11-10 13:36
CCbolt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[AWK] teskt plus logi z terminala » 2016-11-09 20:46:31 ZadWst 3. Wyswietl za pomoca AWK loginy zalogowanych uzytkownikow wg wzoru:
Lista zalogowanych uzytkownikow: login1 login2 ..
Mam problem aby zrobić zadanie z palca ( bez skryptu, w terminalu ) who | awk '{ print "Login:"$1 " Login IP:"$2 }' to działa idealnie jednak nie umiem wrzucić tekstu "Lista zalogowanych uzytkownikow:" i przejśc do nowej linii a w niej mieć loginy i ip. |
|
pekfos |
» 2016-11-09 21:07:12 who | awk 'BEGIN { print "Hello, world!" } { print "Login:"$1 " Login IP:"$2 }' Spróbuj, nie mam jak teraz tego sprawdzić. |
|
» 2016-11-09 21:22:38 Dzięki, tak kluczyłem a wystarczyło przesunąć znak, zrobić '{}{}' zamiast '{}' '{}'. |
|
» 2016-11-10 13:36:01 ZadWst 7. Zmodyfikuj skrypt z poprzedniego zadania w taki sposob, aby wypisywal tylko trzy pierwsze nieparzyste sesje wg wzoru: Lista zalogowanych uzytkownikow: 1. login1 @ ip1 3. login3 @ ip3 5. login5 @ ip5 ... Lacznie LICZBA nieparzystych sesji. #!/usr/bin/awk -f
#Nieparzyste sesje loginow BEGIN { print "Lista zalogowanych uzytkownikow: "; Liczba = 0; }
( NR <= 5 ) { if( NR % 2 == 1 ) { print NR ". " " Login: " $ 1 " IP:" $ 5; Liczba++; } } END { print "Liczba sesji: " Liczba; }
Chciałem to zrobić na petli z % ale nie idzie dodatkowo nie wiem jak zawęzić to do 3 lini, jakaś wskazówka? //zrobione. |
|
« 1 » |