[Apache2, Linux] Podstawowa konfiguracja
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-23 14:52
aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Apache2, Linux] Podstawowa konfiguracja » 2016-12-21 16:56:05 Witam, nie wiem czy to jest odpowiednie Forum ale tutaj szybko ktoś odpowiadał zawsze, a na Jakis linuxowych forach jakos srednio odpisują to postanowiłem tu napisać, może ktoś pomoże :) więc : w katalogu /var/www/projekt1/ mam plik index.html, w katalogu /etc/apache2/sites-available mam plilk projekt.conf w którym sie znajduje to : <VirtualHost *:80> ServerAdmin web@pl ServerName projekt1 DirectoryName projekt1 DirectoryIndex index.html DocumentRoot /var/www/projekt1 ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error_projekt.log CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/Access_projekt1.log combined </VirtualHost>
potem wpisałem komende w terminalu : Service apache2 reload, i niestety po wejsciu w przegladarce na "projekt1" nie pokazuje mi się to co jest w pliku index.html tylko strona powitalna apache2 (apache2 ubuntu Default page ) dodam że kożystam z virtualki VMware, ale chyba nie ma to znaczenia. proszę o pomoc |
|
DejaVu |
» 2016-12-21 17:22:22 1. Możliwe, że nie włączyłeś obsługi virtual hostów w głównym pliku konfiguracyjnym (czytaj: masz zakomentowane wciągnięcie pliku konfiguracyjnego z vhostami). 2. Możliwe również, że główny plik konfiguracyjny zawiera konfigurację dla portu 80. 3. Odnośnie konfiguracji to możesz też sobie szukać tutoriali dla Windowsa. Konfigurację wykonuje się tak samo. W innych lokalizacjach są natomiast umieszczone pliki.
/edit: Dodam jeszcze, że inaczej konfiguruje się Apache 2.2 i Apache 2.4, więc istotne jest jaką masz dokładnie wersję Apache 2. Zmieniły się bowiem polecenia w pliku konfiguracyjnym w kilku kwestiach, więc nawet jeżeli korzystasz z jakiegoś tutoriala w kontekście konfiguracji Apache-a to zwracaj uwagę na wersję, której tutorial dotyczy. |
|
» 2017-01-21 11:08:50 Dzięki, ostatnio nie mogłem się tym zajmować ale wracam do tego ... pewnie będę jeszcze pytał o jakieś rzeczy
|
|
» 2017-01-21 14:06:37 a więc tak : mam ubuntu 16, oraz Apache 2.4.18 mój skrypt dodający użytkowników : #!/bin/sh echo 'podaj imie'
read imie echo 'podaj nazwisko' read nazwisko echo 'podaj pokoj' read pokoj
tempid=${imie}${nazwisko} useradd -c "ddd" $tempid -m -s /bin/bash
passwd $tempid
mkdir /home/$tempid/public_html ln -s /home/$tempid/public_html /var/www/$tempid mkdir /home/$tempid/public_samba mkdir /home/$tempid/private_html
echo utworzyles uzytkownika : \"$imie$nazwisko \" o numerze pokoju: $pokoj
potem wykonuje Apache restart. Jak wchodzę na tronkę localhost/$tempuser to pokazuje mi URL not found, co jeszcze muszę zrobić aby to automatycznie działało dodawanie userów z dowiązywaniem ich katalogów publicznych ??za każdym razem musze dodawać ten plik *.conf w katalogu /etc/apache2/sites-available ?? bo teraz go w ogóle nie ruszam |
|
1aam2am1 |
» 2017-01-21 15:14:45 http://httpd.apache.org/docs/current/howto/public_html.html I masz wszystko skonfigurowane od razu no może tylko ścieżka jest trochę inna niż tą którą chcesz |
|
» 2017-01-23 14:52:58 Działa, jak wchodziłem na 192.168.2.costam to nie dzialało a jak wszedłem na 127.0.0.1 to śmiga |
|
« 1 » |