[c#][MVC] pobieranie danych z bazy danych gdy już połączenie jest ustanowione
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-17 22:46
| aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika | [c#][MVC] pobieranie danych z bazy danych gdy już połączenie jest ustanowione » 2017-01-12 12:02:04 Witam, tworzę prostą aplikacje mvc używam wbudowanego szablonu "Individual User Accounts". Dodałem nowy controler który ma mi zwracać jakieś dane na temat tabeli 'AspNetUsers' o to kod : using System;using System.Collections.Generic;
 using System.Data.SqlClient;
 using System.Linq;
 using System.Web;
 using System.Web.Mvc;
 using identity.Models;
 using Microsoft.AspNet.Identity;
 using Microsoft.AspNet.Identity.EntityFramework;

namespace identity.Controllers
 {
 public class AdminController
 : Controller
 {

[ Authorize( Users = "admin@admin.pl" ) ]
 public ActionResult Index()
 {

string connetionString =
 "Data Source = (LocalDb)\\MSSQLLocalDB; AttachDbFilename = \"C:\\Users\\xxx\\Documents\\Visual Studio 2015\\Projects\\identity\\identity\\App_Data\\aspnet-identity-20170111025357.mdf\"; Initial Catalog = aspnet - identity - 20170111025357; Integrated Security = True";

string query = "Select UserName from dbo.AspNetUsers where id=@id";

var id = "cec9720b - c588 - 4ab0 - bde2 - 11d4e9219fa5";
 using( SqlConnection connection = new SqlConnection( connetionString ) )
 {
 SqlCommand command = new SqlCommand( query, connection );
 command.Parameters.AddWithValue( "@id", id );
 connection.Open();
 SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
 reader.Read();
 var info = reader[ 1 ];
 ViewBag.info = info;
 }

return View();
 }
 }
 }

wywala mi błąd :  Wystąpił wyjątek typu „System.Data.SqlClient.SqlException” w System.Data.dll, ale nie został obsłużony w kodzie użytkownika

Dodatkowe informacje: Cannot attach file 'C:\Users\xxx\Documents\Visual Studio 2015\Projects\identity\identity\App_Data\aspnet-identity-20170111025357.mdf' as database 'aspnet - identity - 20170111025357' because this file is already in use for database 'aspnet-identity-20170111025357'

domyślam się, że baza już jest otwarta, proszę o pomoc jak to obejść... jak np zamknąć wsześniejsze połączenie lub jak odwołać się do intniejącego pozdrawiam | 
|  | 
| DejaVu | » 2017-01-13 18:18:34 Złap wyjątek i sprawdź co zostało rzucone.
 /edit:
 Komunikat sugeruje, że plik jest aktualnie w użyciu więc drugi proces nie może uzyskać do niego dostępu.
 | 
|  | 
| aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2017-01-17 22:46:06 poradziłem sobie z tym po prostu odwołałem się do kontekstu aplikacji, można zamknąć temat ... | 
|  | 
| « 1 » |