[c#][MVC] pobieranie danych z bazy danych gdy już połączenie jest ustanowione
Ostatnio zmodyfikowano 2017-01-17 22:46
aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c#][MVC] pobieranie danych z bazy danych gdy już połączenie jest ustanowione » 2017-01-12 12:02:04 Witam, tworzę prostą aplikacje mvc używam wbudowanego szablonu "Individual User Accounts". Dodałem nowy controler który ma mi zwracać jakieś dane na temat tabeli 'AspNetUsers' o to kod : using System; using System.Collections.Generic; using System.Data.SqlClient; using System.Linq; using System.Web; using System.Web.Mvc; using identity.Models; using Microsoft.AspNet.Identity; using Microsoft.AspNet.Identity.EntityFramework;
namespace identity.Controllers { public class AdminController : Controller { [ Authorize( Users = "admin@admin.pl" ) ] public ActionResult Index() { string connetionString = "Data Source = (LocalDb)\\MSSQLLocalDB; AttachDbFilename = \"C:\\Users\\xxx\\Documents\\Visual Studio 2015\\Projects\\identity\\identity\\App_Data\\aspnet-identity-20170111025357.mdf\"; Initial Catalog = aspnet - identity - 20170111025357; Integrated Security = True"; string query = "Select UserName from dbo.AspNetUsers where id=@id"; var id = "cec9720b - c588 - 4ab0 - bde2 - 11d4e9219fa5"; using( SqlConnection connection = new SqlConnection( connetionString ) ) { SqlCommand command = new SqlCommand( query, connection ); command.Parameters.AddWithValue( "@id", id ); connection.Open(); SqlDataReader reader = command.ExecuteReader(); reader.Read(); var info = reader[ 1 ]; ViewBag.info = info; } return View(); } } }
wywala mi błąd : Wystąpił wyjątek typu „System.Data.SqlClient.SqlException” w System.Data.dll, ale nie został obsłużony w kodzie użytkownika
Dodatkowe informacje: Cannot attach file 'C:\Users\xxx\Documents\Visual Studio 2015\Projects\identity\identity\App_Data\aspnet-identity-20170111025357.mdf' as database 'aspnet - identity - 20170111025357' because this file is already in use for database 'aspnet-identity-20170111025357'
domyślam się, że baza już jest otwarta, proszę o pomoc jak to obejść... jak np zamknąć wsześniejsze połączenie lub jak odwołać się do intniejącego pozdrawiam |
|
DejaVu |
» 2017-01-13 18:18:34 Złap wyjątek i sprawdź co zostało rzucone.
/edit: Komunikat sugeruje, że plik jest aktualnie w użyciu więc drugi proces nie może uzyskać do niego dostępu. |
|
aaadam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-01-17 22:46:06 poradziłem sobie z tym po prostu odwołałem się do kontekstu aplikacji, można zamknąć temat ... |
|
« 1 » |