Środowiska informatyczne
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-21 19:34
drxantiq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Środowiska informatyczne » 2017-03-18 20:28:36 Cześć, piszę właśnie pracę dyplomową, chcę stworzyć prototyp sklepu internetowego, ma to być wszystko, front-end i back-end. Mam zrobić przegląd środowisk informatycznych, które przydadzą się do realizacji projektu i zastanawiam się co uznać za środowiska? Czy dla front-endu będzie to po prostu notatnik, w którym będę pisał kod? A dla back-endu np. phpMyAdmin? Czy powinienem jednak opisać do tego same języki, HTML, CSS itp?
Z góry dzięki za odpowiedź |
|
pekfos |
» 2017-03-18 21:20:07 Najlepiej zapytaj promotora, co te wyrażenie dokładnie znaczy. Albo, co ono znaczy jego zdaniem. |
|
DejaVu |
» 2017-03-19 18:33:43 Jeżeli w notatniku chcesz pisać stronę internetową to raczej uczelnia nie popisała się w kwestii edukacji studentów. Na rozmowie rekrutacyjnej jak bym usłyszał, że ktoś pisze w notatniku strony to bym z miejsca powiedział, że musi poznać najpierw profesjonalne narzędzia pracy, oswoił się z nimi, napisał co najmniej jeden projekt z użyciem tego narzędzia, pooglądał filmiki video, aby poznać możliwości tego środowiska i dopiero zaprosiłbym ponownie na rozmowę.
Jeżeli piszesz strony w PHP to zainstaluj PHPStorm. Jeżeli używasz bazy danych MySQL to zainstaluj MySQL Workbench. |
|
Bielan |
» 2017-03-20 22:46:27 @drxantiq,
W przypadku ogólnej nomenklatury podział na frontend i backend pojawia się w przypadku kiedy mówimy o systemie, w którym rolę aplikacji pełnią serwisy zamiast aplikacji monolitycznej. Najprościej obrazując: fontend będzie określeniem na serwis, który będzie prezentował dane po stronie użytkownika natomiast backend będzie te informacje przetwarzał i generował.
Frontendem może być aplikacja w Qt, WPFie czy strona internetowa. Frontend pobiera dane od backendu za pomocą otwartej sesji TCP, poprzez UDP albo za pomocą RESTowego API lub SOPEowego XMLa. Backend będzie przetwarzał dane, które może trzymać w pamięci, w bazie danych czy w plikach. Możliwości jest wiele ale idea wydaje się być wspólna.
Notatnik, jeżeli faktycznie chcesz w nim pisać aplikację co z całego serca odradzam będzie środowiskiem programistycznym. Nie frontendem ani nie backendem.
|
|
drxantiq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-21 19:34:18 Dzięki bardzo za odpowiedzi. Prawie zupełnie się na tym nie znam, jedyne co na studiach miałem z tym tematem związanego to przedmiot o bazach danych... stąd takie dziwne pytania :P A chcę się poznać i myślę, że pisanie takiej pracy to najlepszy na to sposób. Już ściągnąłem MySQL Workbench i go powoli ogarniam, dzięki :P A co do notatnika używam Notepada++, czy to źle? Główną pracą ma być ta baza danych, a stronę będę chyba traktował jako obraz tego w jaki sposób mogę tą bazę wykorzystać.
Pozdrawiam |
|
« 1 » |