Java, Losowanie bez powtórzeń
Ostatnio zmodyfikowano 2018-03-20 23:49
adrian.paz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Java, Losowanie bez powtórzeń » 2018-03-20 18:43:43 Witam co mam zrobic żeby kod działał? :D W sumie usuwanie z listy i nowe losowanie sam napisałem więc nie wiem czy tak w ogóle się robi i czy jest dobrze. Co zrobić, żeby losowało bez powtórzeń? W sumie program losuje tak jak wcześniej bez tych warunków :/ dopiero się uczę programowania a java jest mi całkiem obca jeszcze proszę więc o wyrozumiałość jak coś napisałem w edytorze "bez sensu" :D package losowanie; import java.util.LinkedList; import java.util.Random; import java.util.Scanner; public class Losuj { public static void main( String[] args ) { Scanner skan = new Scanner( System.in ); LinkedList < Integer > lista = new LinkedList <>(); Random generator = new Random(); int[] liczba = new int[ 10 ]; for( int i = 0; i < 10; i++ ) { lista.add( generator.nextInt( 10 ) ); liczba[ i ] =( Integer ) lista.get( i ); for( int j = 0; j < lista.size(); j++ ) { if( liczba[ i ] == lista.get( j ) ) { lista.remove( j ); lista.add( generator.nextInt( 10 ) ); } } System.out.println( liczba[ i ] ); } skan.close(); } }
|
|
pekfos |
» 2018-03-20 23:49:55 Po co używasz listy i tablicy naraz? |
|
« 1 » |