[python] problem z pętlą
Ostatnio zmodyfikowano 2022-01-28 14:21
rychu909 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[python] problem z pętlą » 2022-01-28 13:39:50 Cześć, mam problem ze znalezieniem przyczyny dlaczego nie działa mi pętla. Po wylosowaniu liczby większej niż 5, pętla powinna wrócić do początku, a obecnie jest tak, że jeśli wylosuje wyżej niż 5 to nie wraca. Nie zlinczujcie mnie jeśli są jakieś buble, albo czegoś nie wiem, uczę się we własnym zakresie i pomaga mi znajomy :) Pod spodem wklejam cały kod: print ("Witaj przyjacielu! Masz niepowtarzalną okazję, by poznać swojąprzyszłość!", "\n\nPrzed Tobą jest pięć ciastek z wróżbą.")
input ("Aby wybrać ciastko, naciśnij klawisz Enter.")
import random cake = random.randint (1, 30)
print ("\n\nTwoja wróżba mówi, że ")
total = cake while total <= 5: if total == 1: print ("pojedziesz na wakacje.") break elif total == 2: print ("wygrasz na loterii.") break elif total == 3: print ("to twój szczęśliwy dzień.") break elif total == 4: print ("to będzie ciężki weekend.") break elif total == 5: print ("spotka Cię szczęście.") break elif total >= 6: continue
|
|
aaadam |
» 2022-01-28 14:21:14 musisz losować cake w pętli, zmienić total na cake w ifach, oraz zmienić warunek pętli na nieskończony najlepiej |
|
« 1 » |