@jankowalski25 V.I.P.
ogólnie zgadzam się , "CMakeLists.txt" trzeba konfigurować / dostosowywać do konkretnego projektu
Natomiast pliki nagłówkowe trzeba dodawać tak samo, jak pliki źródłowe, bo inaczej nie będą widoczne w IDE. Visual Studio, podobnie jak Code::Blocks, nie pokaże plików nagłówkowych w plikach projektu, jeśli nie zostaną ręcznie dołączone
wiem , że powyższy cytat odnosi się do "target_include_directories" i skróciłem go na własne potrzeby, więc proszę nie uważać , że to jest nadmierna drobiazgowość.
przeglądając "CMakeLists.txt" z SFML-2.6.2-sources.zip można natrafić na funkcję
file(GLOB ...
w linijkach 161,162 i 163 a w linijce 165 jest pętla
foreach
, która automatyzuje proces dodawania wielu plików
ponieważ użytkownik @tBane ma w 1 katalogu/folderze o nazwie "EasyNotepad" pliki nagłówkowe i źródłowe
-Easy Notepad
|--main.cpp
|--SFML_intro.hpp
dodałem 2 linijki do "CMakeLists.txt" zamieszczonego wcześniej w tym wątku, oto one :
file(GLOB HEADER_FILES "EasyNotepad/*.hpp")
# ... i zmiana w linijce
add_executable(${PROJECT_NAME} ${SOURCES} ${HEADER_FILES})
po skonfigurowaniu CMake (cmake-gui) dla
CodeBlocks - MinGW Makefiles
utworzy się plik "EasyNotepad.cbp"
po otworzeniu go w Code::Blocks w oknie Management / Projects dla projektu EasyNotepad będą widoczne 3 foldery/katalogi : "CMake Files", "Sources" i "Headers" , a w nich odpowiednie pliki
P.S.
jeżeli ktoś używa interfejsu graficznego "CMake (cmake-gui)" po kliknięciu na "Configure" należy odnaleźć "CMAKE_BUILD_TYPE" i dodać wpis "Release" lub "Debug".
Można też dodać samodzielnie wpis do "CMakeLists.txt" np. tak jak to jest w "CMakeLists.txt" w źródłach "SFML-2.6.2-sources" linijka nr. 17
nie testowane dla VS