[Python3] Tworzenie i budowanie projektu - skrypt
Ostatnio zmodyfikowano 2025-08-04 09:26
tBane Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Python3] Tworzenie i budowanie projektu - skrypt » 2025-08-01 00:56:05 Cześć. Chciałbym zautomatyzować tworzenie i budowanie projektu napisanego w Python3. Chodzi mi o coś takiego jak cmake dla projektu w Visual Studio napisanego w C++. Czy da się napisać taki skrypt jak CMakeLists.txt? |
|
pekfos |
» 2025-08-03 18:02:59 A co tam w ogóle jest do zautomatyzowania? Uruchamiasz bezpośrednio kod źródłowy. |
|
nanoant20 |
» 2025-08-03 20:14:12 Cześć. Chciałbym zautomatyzować tworzenie i budowanie projektu napisanego w Python3. Chodzi mi o coś takiego jak cmake dla projektu w Visual Studio napisanego w C++. Czy da się napisać taki skrypt jak CMakeLists.txt? może warto przyjrzeć się narzędziom takimi jak : setuptools, poetry lub flit, które interpretują i budują paczki na podstawie plików konfiguracyjnych : setup.py lub pyproject.toml |
|
» 2025-08-03 23:34:42 Bo chodzi o to, że chciałbym jakoś uporządkować pliki projektu. By projekt był jak najbardziej czytelny i schludny. Jak na razie mam tak uporządkowane pliki w folderach. Battleships/ ├── Battleships/ │ ├── src/ │ │ ├── Button.py │ │ ├── Text.py │ │ ├── Theme.py │ │ └── Window.py │ └── tex/ └── screenshots/ ├── 01.png └── 02.png
|
|
DejaVu |
» 2025-08-04 09:22:09 Niestety z porządkami projektu jest tak, że uczysz się tego przez całe życie deweloperskie - pomału iterujesz z koncepcjami pozyskując wiedzę od świata zewnętrznego (kursy, artykuły, promowane trendy, oczekiwania zespołu deweloperskiego i obecnie AI) oraz ze świata wewnętrznego tj. własnych projektów, eksperymentów, przemyśleń itd. Tak więc: uznaj projekt za uporządkowany jeżeli na dany moment jesteś w stanie z nim efektywnie pracować. Możesz dla eksperymentu wrócić do projektu sprzed np. pół roku i zadać sobie pytanie: "czy wiem jak się po tym poruszać" - odpowiedź prawie zawsze brzmi: nie bardzo. |
|
» 2025-08-04 09:26:27 Ok. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-) no na chwilę obecną moim zdaniem projekt jest uporządkowany to zostawiam tak jak jest :-) |
|
« 1 » |