[Java] Kod, który da się uruchomić pod przeglądarką
Ostatnio zmodyfikowano 2011-02-24 23:25
markon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Java] Kod, który da się uruchomić pod przeglądarką » 2011-01-14 19:46:25 witam, w jaki sposób, należy pisać kod źródłowy w javie, tak by dało go się uruchomić za pomocą przeglądarki. Nie chodzi mi tu o JavaScript |
|
SeaMonster131 |
» 2011-01-14 20:48:30 |
|
» 2011-01-14 23:03:08 czy kod javy w aplecie różni się czymś od zwykłej javy?
|
|
Razi |
» 2011-01-14 23:16:49 Różni się nieco budową klasy głównej: normalna aplikacja wymaga funkcji main, a aplet wymaga klasy implementującej Runnable. Ale można pogodzić obie możliwości tworząc klasę mającą Runnable i main jednocześnie. Przykładowo tworzysz sobie osobno okienko (JFrame najlepiej) i klasę Main. Ja w JavaBlock rozwiązałem to tak: public class Main extends JApplet implements Runnable { public flowchart Flow; public Main(){ MainWindow w=new MainWindow(); w.remove(w.menu); this.setLayout(new BorderLayout()); this.add(w.menu, BorderLayout.PAGE_START); add(w.getContentPane(), BorderLayout.CENTER); } @Override public void init(){ super.init(); } public static void main(String argv[]) { MainWindow w=new MainWindow(); w.show(); } public void run() { } } Jak to działa? Mam klasę MainWindow która jest JFrame i ma całe okienko. W przypadku zwykłej aplikacji uruchamiana jest funkcja main, czyli tworzy okienko i je pokazuje. W przypadku apletu, tworzony jest nowy obiekt Main dziedziczący po JApplet (potrzebny do apletów), czyli wywoływany jego konstruktor. W tym konstruktorze tworzone jest nowe okno, ale go nie pokazuje. Usuwa z niego menu (aplety mają z nimi problemy). Ustawia Layout JAppletu na BorderLayout (najłatwiejszy) i na PAGE_START (na samą górę) wsadza usunięte wcześniej menu, a na CENTER wsadza treść okna (panel główny, JFrame nie przyjmie). Jak dotąd nie znalazłem innego sposobu na osadzenie menu w aplecie, ale ten działa bez zarzutu :) Reszta kodu się niczym nie różni. aplet: http://javablock.sourceforge.net/applet.php aplikacja: http://javablock.sourceforge.net/JavaBlock.jar to ten sam plik, możesz obejrzeć źródła z HTML:p |
|
» 2011-02-06 11:28:17 jeśli już mam gotowy aplet to jak go dodać na stronę? |
|
SeaMonster131 |
» 2011-02-06 11:34:44 Nie pamiętam dokładnie...ale chyba przy kompilacji tworzy się plik *.html, otwierasz go i gotowe :) |
|
Razi |
» 2011-02-24 23:25:28 jeśli nie masz pliku .jar (i nie potrzebujesz podpisu): <APPLET CODE="MyApplet.class" WIDTH=100 HEIGHT=100> <PARAM NAME=TEXT VALUE="Hi There"> <P>Hi There<P> </APPLET> lub <applet code="javablock/Main.class" archive="http://javablock.sourceforge.net/JavaBlock.jar" width="100%" height="600"> Oczywiście w code musisz dać ścieżkę (zględną: wg pliku html, lub archiwum) do pliku .class z metodą main(). No i przy drugim musisz dać ścieżkę (względną, czy też bezwzględną) do pliku .jar No i wysokość i szerokość też musisz określić |
|
« 1 » |