[JavaScript] Logowanie z użyciem ciasteczek (cookies)
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-16 12:14
SeaMonster131 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[JavaScript] Logowanie z użyciem ciasteczek (cookies) » 2011-01-15 16:41:54 Witam :) do szkoły mamy zrobić stronę internetową, i chcę zrobić dodatkowo takie jakby logowanie na stronie. Mam zmienną i ona odpowiada czy jest sie zalogowanym czy nie. Tylko że jest kilka stron, więc na każdej stronie zmienna sie "zeruje". Kiedyś czytałem o cookie, więc moje pytanie: można jakoś wrzucić tą zmienną do cookie i ją odczytywać na każdej stronie? :) Wiem, mógłbym to zrobić zapewne w php itd tylko niestety nie umiem :) //w <head> ... </head> :
<script type="text/javascript">
var zalogowano = false;
var logg = get.DocumentById(log); var hass = get.DocumentById(has);
function logowanie() { if(logg == "admin" && hass=="tajne") zalogowano = true; else zalogowano = false;
//to tylko na próbe: alert("logowanie: "+zalogowano); }
</script>
//pola logowania:
Login: <input type="text" id="log"> <br><br> Hasło: <input type="password" id="has"> <br><br><br> <input type="button" value="Zaloguj" onClick="logowanie()">
//Takie poboczne menu na stronie: <script type="text/javascript">
if(zalogowano) document.write("Wyloguj"); else document.write("Zaloguj");
</script> |
|
DejaVu |
» 2011-01-15 16:52:41 Możesz pchać się w ajaxa i wszystkie strony przeładowywać dynamicznie, tym samym nie tracąc stanu zmiennej. Javascript ma to do siebie, że traci stan wraz z każdym przeładowaniem, a kliknięcie linka = przeładowanie strony. Możesz ewentualnie pchać informacje co i rusz poprzez URI o loginie i haśle (bądź czymś podobnym) jednak i tak sesja jest bezpieczniejsza, bowiem wykonując CTRL+C/CTRL+V linka nie dajesz dostępu do swojego profilu. |
|
» 2011-01-15 16:56:39 Heh...gdybym miał więcej czasu to pewnie i bym sie nauczył tego ajax... :) Na razie znalazłem to: http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/cookie.html więc może coś uda mi się wykombinować :) Strona ma być prosta, więc nie trzeba kombinować :) |
|
DejaVu |
» 2011-01-15 17:00:40 Używając JavaScripta z definicji życie komplikujesz, ale spoko :) |
|
» 2011-01-15 17:08:43 //ten sam głupi błąd co kiedyś :) |
|
» 2011-01-15 17:44:56 Ok...coś już mam :) //Tworze cookie [logowanie.html]:
if(zalogowano) { document.cookie="logg="+escape(logg); {self.location.href='index.html';} }
//Wyświetlam cookie [index.html]:
toCookie = document.cookie.split("; ") alert(toCookie[0]);
Ale niestety nic się nie wyświetla... Gdy dam toCookie[1] albo wyżej to jest undefined. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego nie wyświetla się żadne cookie? :D |
|
DejaVu |
» 2011-01-15 17:58:21 Tablice w Javascript inaczej się tworzy. Dostęp do litery również uzyskuje się inaczej, tj. przez metodę getCharAt czy jakiś podobny crap. |
|
nieuk_1 |
Przykład logowania » 2011-06-15 22:26:02 Może być coś takiego:
<script type="text/javascript"> const intro="Podaj swój login"; var login; login = prompt(intro) document.write("Zalogowano jako:" + login); </script> |
|
« 1 » 2 |