Obsluga strumienia wejsciowego.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-04-25 00:04
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-04-24 20:51:18 kto wie może jak ja załapie c++ to też może będę pomagał |
|
malan |
» 2011-04-24 20:52:54 @Mrowqa: Dłużej niż godzinę na pewno nie czekasz ;) Chyba, że są to dni robocze, godzina 12 - wtedy czas oczekiwania wydłuża się do godziny i pięciu minut ;p |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 21:04:43 Wiesz te moje czekanie nie wygląda tak jak myślisz ... Jeśli zostawię późno posta i pójdę spać - po szkole dopiero sprawdzę ( czyli sobie trochę poczekam ). A tak to normalnie to nie siedzę przez godzinę ( + pięć minut w dni robocze :D ) i naciskam F5 ciągle ... Patrzę na forum, czy gdzieś mogę się udzielić, a potem szukam rozwiązania sam ;) Może uprzedzę forumowiczów :D:D - czasem się zdarzało ^^ |
|
» 2011-04-24 21:29:51 Zrobiłem tak ale nie chce skompilować programu |In function ‘int main()’:| |5|error: ‘cin’ was not declared in this scope| |9|error: ‘a’ was not declared in this scope| |13|error: ‘b’ was not declared in this scope| |17|error: ‘c’ was not declared in this scope| ||=== Build finished: 4 errors, 0 warnings ===| kod programu : #include <iostream> #include <cstdio> int main() { bool liczba1 = cin.good(); bool liczba2 = cin.good(); bool liczba3 = cin.good(); std::cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; std::cin >> a; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj druga liczbe: "; std::cin >> b; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Podaj trzecia liczbe: "; std::cin >> c; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba pierwsza to = " << a << " Wczytano ? " << liczba1 << std::endl; std::cout << "Liczba druga to = " << b << " Wczytano ? " << liczba2 << std::endl; std::cout << "Liczba trzecia to = " << c << " Wczytano ? " << liczba3 << std::endl; return 0; }
|
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 21:35:48 Źle !! cin >> liczba1; bool udaloSie1 = cin.good();
Po wczytywaniu ;) tzn jak wczytasz liczba1 to przypisujesz wczytano1, jak wczytasz liczba2 ... wiesz o co chodzi ?? :D EDIT: zapomniałem -> gdzie definiujesz zmienne do których wczytujesz ?? tzn nie masz int a; itd |
|
» 2011-04-24 21:38:05 teraz już tak :)
to jest początek kursu i mam już problemy co to będzie jak będę dochodził do końca hehe ;)
Edit : Na początku miałem ale zastąpiłem bool |
|
Mrowqa |
» 2011-04-24 21:40:36 Ten kurs i tak jest jeszcze kiepski ( bez urazy do autorów - chyba mnie rozumiecie :D ). Radziłbym Ci kupić jakąś książkę do nauki ... Sam czytałem i czytam jeszcze raz "Symfonię C++" Jerzego Grębosza. Polecam Ci tę książkę ;) PS jak będziesz ją kupował to szukaj "Symfonia C++ STANDARD" - to ważne słówko ;) ostatnie wydanie to bodajże trzecie rozszerzone i poprawione :D |
|
malan |
» 2011-04-24 21:41:17 Nie przejmuj się - nie jesteś jedyny ;) O ile dobrze pamiętam dużo osób miał problem z tym zadaniem ;) |
|
1 « 2 » 3 |