Architektura trójwarstwowa
Ostatnio zmodyfikowano 2011-05-24 17:48
Idzanagi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Architektura trójwarstwowa » 2011-05-22 11:24:53 Witam, mam problem ze zrozumieniem architektury trójwarstwowej, wiem że warstwa danych logiki i interfejsu musza być oddzielone, ale nie wiem, gdzie w projekcie postawić te granice. Np. Mam klasę przedmiot i obiekty tej klasy będą przechowywane w liście, będą też zapisywane do i odczytywane z plików. Do tego program posiada interfejs, który wyświetla , dodaje, usuwa i edytuje obiekty klasy przedmiot.
Rozumiem to tak: Opakowuje liste w klase i interfejs wywoluje metody klasy Lista. Główne pytanie brzmi: Czy klasa Lista może przekazywać do interfejsu wkaźnik do obiektu przedmiot, czy muszą to być wartości pól składowych?
Proszę o wytłumaczenie na tym lub innym przykładzie. Dziękuje. |
|
absflg |
» 2011-05-22 15:33:26 A co to za różnica, czy będą to pola klasy czy wskaźnik, skoro nie zmieni to działania klasy? |
|
DejaVu |
» 2011-05-22 15:35:51 Przekazujesz to co jest wygodniejsze. Zazwyczaj jak pracujesz na obiektach to wygodnie jest posługiwać się obiektami, a nie poszczególnymi wartościami z obiektu. |
|
kamillo121 |
» 2011-05-22 15:45:34 Jeżeli chodzi o zrozumienie problemu to poczytaj sobie o wzorcu projektowym mvc obojętnie dla jakiego języka programowania. Potem łatwo Ci będzie zrozumieć i co ważne poprawnie wykorzystać w swoim projekcie. Jeżeli chcesz szybko sprawdzić czy dana część architektury jest poprawna spróbuj ją wypróbować na danych testowych i zobacz czy jest to na tyle użyteczne by nadało się do projektu i nie zakłócało przejrzystości. |
|
Idzanagi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-05-24 17:48:13 dzieki, chyba juz wiem jak to zrobic. |
|
« 1 » |