Estetyka kodu
Ostatnio zmodyfikowano 2011-06-25 23:10
Mrowqa |
» 2011-06-25 17:42:41 @up popieram Nikt nie ma aż tak dobrej pamięci. Jednak jeśli Twoje projekty są na prawdę duże i nawet bez zaglądania do niego choć przez miesiąc (??) pamiętasz co gdzie i jak to gratuluję i podziwiam :P Niemniej jednak - radzę pisać kod najlepiej* jak potrafisz ;P
* w sensie najczytelniej, najładniej, najbardziej estetycznie, itp
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
asembler |
» 2011-06-25 17:53:58 Różnie to bywa z moimi projektami, niektóre są bardzo duże inne niewielkie jednakże mówię prawdę, co do bardzo dużych projektów istnieje coś takiego jak komentarze które jeszcze nigdy mnie nie zawiodły :) |
|
McAffey |
» 2011-06-25 18:31:00 Czyli jednak czytasz komentarze, a nie znasz na pamięć :P |
|
pekfos |
» 2011-06-25 18:58:48 Ja stosuję technikę budowania świata z czarnych skrzynek |
ciekawa nazwa.. trochę te "czarne skrzynki" tu nie pasują :P co do tematu, to mnie zagiąłeś.. jak tak myślę to nie widzę jakiegoś powtarzającego się wzorca w moich kodach po za tym że staram się zamykać różne operacje w funkcjach, klasach z których robię trochę bardziej złożone operacje które też tak zamykam. krótko mówiąc unikam długich porcji kodu. taki podzielony kod jest łatwy w konserwacji i łatwo się w nim orientuję mimo iż (o zgrozo) nie używam komentarzy. Czasem zdarza mi się ich użyć albo jak mam taki kaprys albo jak chcę wyłączyć jakiś fragment kodu z kompilacji. Opisywanie poszczególnych partii kodu komentarzami to imo strata czasu. jak bym pisał jakiś program open source to może i bym dawał komentarze ale w programach z zamkniętym źródłem - nie ma mowy :P. co do nazewnictwa zmiennych to muszę przyznać że u mnie jest ubogie: a, b, c i inne litery alfabetu są przeze mnie najczęściej używane. głównie dlatego że najszybciej sie je pisze. nie wyobrażam sobie innych nazw dla zmiennych iteracyjnych do pętli :). rzadko używam nazw więcej niż pięcioliterowych. wyjątkiem są globalne zmienne, stałe, jakieś flagi, funkcje i klasy. gdy jest ich dużo lepiej by nie miało się wątpliwości co dany obiekt/typ robi :) |
|
DejaVu |
» 2011-06-25 20:12:24 U mnie 90% kodu aplikacji to biblioteki ;p |
|
kamillo121 |
» 2011-06-25 23:10:14 Najlepiej zastosować technikę programowania modularnego + krótka dokumentacja do każdego modułu. Po takiej mieszance nawet po 10 latach powinieneś się połapać co i jak... |
|
1 « 2 » |