Rysuje ramkę z kratek na środku ekranu i nie przekraczając 80 jednostek
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-11 00:52
Franck Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rysuje ramkę z kratek na środku ekranu i nie przekraczając 80 jednostek » 2012-01-10 19:15:28 Witam próbuje uporać się z jednym problemem ponieważ dopiero wkraczam w swiat c++ i na zaliczenie musze narysować ramke na srodku ekranu ,co nieco już program działa ale niewiem jaką petle zastosować i jak użyć spacji aby była ta ramka na środku no i żeby program nie akceptował 1 jako wymiaru ramki ,nie może tez ona przekraczać 80 jednostek z faktu że tyle ma ekran. narazie jestem na tym etapie , #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { int x, y; cout << "dlugosc: "; cin >> x; cout << "szerokosc: "; cin >> y; cout << "\n\n"; for( int i = 0; i < x; i++ ) { cout << "# "; for( int l = 1; l < y - 1; l++ ) { if( i >= 1 & i < x - 1 ) { cout << " "; } else cout << "# "; } cout << "#\n"; } cout << endl; cout << "nacisnij dowolny Klawisz"; getch(); return 0; }
Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc |
|
MrMB |
» 2012-01-10 21:59:06 Z tego co zrozumiałem to chcesz zrobić program, który "narysuje" "ramkę" na samym środku konsoli (konsoli?). Jeżeli chodzi o ten środek to o ile się nie mylę wystarczą 3 tabulatory (\t) i ewentualnie tab. wertykalny. |
|
jsc |
» 2012-01-10 22:01:28 Spróbuj skorzystać z bibliotek New Curses, wiedzę jak ją wykorzystać znajdziesz w zakładce Kursy. |
|
MrMB |
» 2012-01-10 22:05:16 A do czego by mu się przydała w tym przypadku? |
|
draculeq |
» 2012-01-10 22:06:16 @jsc przeczytaj pytanie... -.-
Kolega ma problem z if'ami :D
na początku daj
int x, y; cout << "dlugosc: "; cin >> x;
if( x < 2 || x > 80 ) return 0;
cout << "szerokosc: "; cin >> y; cout << "\n\n";
A co do środkowania...
cin >> y; cout << "\n\n"; for( int i = 0; i < x; i++ ) { for( int j = 0; j < 40 - x; j++ ) cout << " "; cout << "# "; for( int l = 1; l < y - 1; l++ ) }
@EDIT:
for (int j=0; j<40- y; j++) nie x tylko y, nie zwróciłem uwagi na to co jest szerokoscia |
|
jsc |
» 2012-01-10 22:15:21 Zobacz http://cpp0x.pl/aktualnosci/#/kursy/?nro=89Program wyświetlający tekst na środku konsoli - kod[/a]. Tu można znaleźć "wzór" na środek konsoli. W innych rozdziałach jest opisane jak można uzyskać SWOBODNY dostęp do konsoli. |
|
MrMB |
» 2012-01-11 00:06:42 Ja myślę że nie ma sensu zagłębiać się New Curses, bo żaden programista (nawet ten bardzo początkujący) nie będzie cały czas siedział w aplikacjach konsolowych. |
|
jsc |
» 2012-01-11 00:52:36 Może tak, a może nie. Ale tworzonych nawet teraz wiele aplikacji korzysta z konsoli, że nie wspomnę o Vimie, który jest nadal rozwijany. Przy pisaniu skryptów powłoki wizualna kontrola wykonania (np. czerwone błędy i żółte ostrzeżenia) też jest godna rozpatrzenia. |
|
« 1 » |