[C++ CLI] Jak wyciągnąć dane z bazy danych mysql?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-27 01:14
Patrick Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++ CLI] Jak wyciągnąć dane z bazy danych mysql? » 2012-08-26 22:40:47 Witam
Jest to mój pierwszy post a już piszę z problemem :P.
oto mój kod:
//tworzenie zapytania
System::String^ stats_query = "SELECT `StanKonta` from `users` WHERE `Login` = '";
stats_query += login_gracza->Text;
stats_query += "' ;";
const char* stats_query_real;
//konwersja na odpowiedni typ
marshal_context ^context = gcnew marshal_context();
stats_query_real = context->marshal_as<const char*>(stats_query);
//zapytanie do bazy
mysql_real_query(conn,stats_query_real,400);
MYSQL_RES* res = mysql_store_result(conn);
MYSQL_ROW row = mysql_fetch_row(res);
I teraz moje pytanie to jak otrzymany rezultat przekonwertować, abym mógł go wyświetlić w textbox'ie. |
|
DejaVu |
» 2012-08-26 23:25:18 |
|
» 2012-08-26 23:58:09 Tak, jest to C++ CLI, kod pisałem sam posiłkując się różnymi dokumentacjami. W tym języku piszę dopiero od jakichś 2 tygodni.
/edit:
link który podałeś mi nie pasuje, ja korzystam z tego: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/c.html
Nie pytaj dlaczego, po prostu kod mi przypasował i korzystam, musi być jakiś sposób, aby wyciągnąć dane z bazy. |
|
DejaVu |
» 2012-08-27 00:05:23 |
|
» 2012-08-27 00:19:32 Co do pierwszego linku to już to analizowałem i niestety nie mam rozwiązania mojego problemu, drugi link to mój post na innym forum. Nie istnieje jakiś sposób konwersji z MYSQL_RES do System::String przykładowo? |
|
DejaVu |
» 2012-08-27 00:22:05 Eeee? Przecież tam masz literalnie rozwiązanie podane...
MYSQL_ROW row; unsigned int num_fields; unsigned int i;
num_fields = mysql_num_fields( result ); while(( row = mysql_fetch_row( result ) ) ) { unsigned long * lengths; lengths = mysql_fetch_lengths( result ); for( i = 0; i < num_fields; i++ ) { printf( "[%.*s] ",( int ) lengths[ i ], row[ i ] ? row[ i ] : "NULL" ); } printf( "\n" ); }
|
|
» 2012-08-27 00:26:52 tylko ta funkcja printf(); mi nie pasuje. Ona zwraca wartość 'int', a ja bym chciał to w stringu. |
|
DejaVu |
» 2012-08-27 00:48:07 No to ja Ciebie podsumuję tak: nie znasz podstaw programowania ( printf).
C++ CLI nie jest dla amatorów. |
|
« 1 » 2 |