[Windows, Batch] Odpowiednik linuksowego ``
Ostatnio zmodyfikowano 2012-09-04 19:39
Mrovqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Windows, Batch] Odpowiednik linuksowego `` » 2012-09-02 19:53:43 Witam, próbując skonfigurować GTK+ pod Eclipse napotkałem drobny problem (co ciekawe - CB sobie z tym radzi...). Otóż chodzi o dodanie ścieżek w linii poleceń - jest tam używany operator(?) ``. Problem jest taki, to polecenie: echo `echo abc` pod linuxem zwraca: abc a pod windowsem `echo abc` Czy w ogóle istnieje (i jeśli tak, to jaki) odpowiednik tego operatora pod windowsem? Wujek Google zbytnio nie pomógł... :/ Pozdrawiam, Mrowqa |
|
DejaVu |
» 2012-09-02 20:58:37 Przetestuj:
echo "echo xxx"
echo 'echo xxx'
|
|
» 2012-09-02 21:08:08 Testowałem to i wiele innych możliwości zanim jeszcze ten temat powstał. Obawiam się, iż nie istnieje coś takiego pod windowsem, ale warto zapytać na forum :) |
|
DejaVu |
» 2012-09-02 21:13:11 No ale echo służy do wyświetlania komunikatów, a nie do wykonywania poleceń. |
|
m4tx |
» 2012-09-02 21:18:56 Nie o to chodzi. Na Linuksie takie coś na przykład: g++ wtf.cpp `echo -Wall` -o wtf
Wykona tak naprawdę: g++ wtf.cpp -Wall -o wtf
Mrowqa chce zrobić coś podobnego, tylko z pkg-config zamiast echo. |
|
ison |
» 2012-09-02 21:46:38 No ale echo służy do wyświetlania komunikatów, a nie do wykonywania poleceń.
|
Tu nie chodzi o konkretne polecenie, komendy napisane w ` ` w dowolnym miejscu są po prostu wykonywane jako osobny program i zwracają output w tym miejscu. Wątpie żeby był odpowiednik tego pod Windowsem |
|
pekfos |
» 2012-09-03 10:36:22 W C::B (Windows) można podawać takie wyrażenia i są one, przed przekazaniem do kompilatora, wykonywane przez IDE. Dzięki temu ten linuksowy ficzer działa pod Windowsem :P W samym cmd to jednak nie działa C:\Users\admin>gcc `echo lol` gcc: error: `echo: No such file or directory gcc: error: lol`: No such file or directory gcc: fatal error: no input files compilation terminated. @m4tx: `autolib` , mówi ci to coś? :P |
|
» 2012-09-03 13:35:25 @pekfos (co ciekawe - CB sobie z tym radzi...) |
O tym się przekonałem sam ;) Spróbuję skonfigurować Eclipse'a w 'nieelegancki' sposób... w ostateczności zostaje CodeBlocks ;) Dzięki za odpowiedź, widać moje przypuszczenia zdają się być słuszne. Temat zostawiam otwarty, na wypadek, gdyby ktoś wiedział coś ciekawego ;) |
|
« 1 » 2 3 |