jsc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Łączenie struktur w Prologu » 2012-09-13 13:53:14 Mam coś takiego: ma([]). kto([Ala]). co([As]).
i chcę zrobić coś takiego: conced(kto,co,ma).
aby na zapytanie ?- ma([X|Y]). Dostać: X = Ala Y = As Zna sposób, aby to jakoś zrobić? |
|
DejaVu |
» 2012-09-13 14:00:00 Przeanalizuj sobie przykłady - może coś z nich wyciągniesz: Zad 1lubi(ewa,radio). lubi(jan,radio). lubi(_,auto). posiada(ewa,radio). posiada(jan,auto). %posiada(ewa,auto). korzysta(ewa,telefon). korzysta(X,Y):-lubi(X,Y),posiada(X,Y). silnia(X,N):-M is N-1,silnia(X,1,M),X is X1*N. silnia(X,1):-1.
Zad 2silnia(X,N):- N>0,%wykonaj tylko dla N>0 M is N-1,% M wynosi N-1 silnia(X1,M),%wywołaj rekurencyjnie silnię z wartościami X1,M X is X1*N.%oblicz X = X1*N silnia(1,0).%silnia z 1 jest równa 0
Zad 3%[[a,b],[],[c]] element(a,[a,b,c]).%true element(d,[a,b,c]).%false element(X,[a,b,c]).% X=a, X=b, X=c element(X,[G1|O]):-X==G. % tamo prościej: element(X,[X|O]). element(X,[G|O]):-element(X,O). element(X,[X|_]). element(X,[_,O]):-element(X,O). %http://home.agh.edu.pl/~gjn/dydaktyka/LecRBS/GJN-LabProlog/node4.html %
/edit: http://home.agh.edu.pl/~gjn/dydaktyka/LecRBS/GJN-LabProlog/node4.html |
|
jsc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-13 14:52:40 Chyba zaszło nie porozumienie. Chodzi mi o to, żeby przekazać identyfikatory struktur do predykatów tak, aby te struktury były wykorzystane do danej czynności. |
|
DejaVu |
» 2012-09-13 15:00:07 1. Nie wiem o co Ci chodzi :P 2. Jak się uczyłem prologa to przeczytałem ze 2/3 tutoriale dostępne na necie i były one wystarczające do napisania wielu rzeczy. 3. Ale pamięć jest ulotna... :P |
|
yoogi |
» 2012-09-16 08:29:31 To forum o C/C++, a nie prologu. W prologu programowało się w prehistorii :) |
|
m4tx |
» 2012-09-16 09:53:26 @up zobacz sobie lepiej kategorię, w której ten temat jest... Forum » Programowanie » Inne języki |
To, że to forum nie jest o Prologu to nie znaczy, że nie można o Prologa zapytać. |
|
« 1 » |