ridic14 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-19 20:23:20 No nieźle się temat rozwiną
p.s. ja nie znalazłem żadnego z dwóch kodów po odpaleniu pliku exe w notatniku.. ale znalazłem treść komunikatu: "Try software test 3 ZgadywaĹ‚eĹ› juĹĽ 3 razy, aby odblokować wpisz kod odblokowujÄ…cy 9 8 7 6 5 4 2 1 0 " 9 8 7 6 5 4 2 1 0<< to niee jest to
A co do kodu maszynowego to na pewno jest jakaś metoda coś w stylu "reakcja wsteczna" czy coś takiego co daje kod źródłowy
Chyba że dałoby się ukryć hasło poza programem głęboko w dysku c |
|
DejaVu |
» 2012-09-19 20:26:43 AA... jeszcze podam inny przykład :) Załóżmy że w googlach pokaże się jakaś witryna X, na którą wejdziesz. Ta witryna wystawi Ci rachunek za wyświetlenie treści Y i zostaniesz namierzony po adresie IP. Nieznajomość regulaminu nie zwalnia Ciebie z opłat? :) Strona byłaby powszechnie dostępna, każdy mógłby wejść i za wejście płaciłby grube pieniądze będąc nieświadomym. Uważasz, że to by było 'sprawiedliwe i zgodne z prawem?'. |
|
» 2012-09-19 20:29:15 Strona najpewniej powinna wyświetlić jakiś komunikat przed wejściem |
|
xevuel |
» 2012-09-19 20:45:49 @topic: Wystarczy zmienić jeden bajt pliku i praktycznie nigdy nie ujrzymy komunikatu o błędzie. Nie analizowałem dogłębnie programu, bo jest napisany w Allegro, o którym ja nie mam zielonego pojęcia... Nie bardzo wiem, do czego służy komunikat "Zgadywałeś już 3 razy, aby odblokować wpisz kod odblokowujący", nie udało mi się go uzyskać podczas normalnej "gry". Po co grzebiesz w rejestrze? Mógłbyś chociaż uprzedzić, że aplikacja coś tam modyfikuje. A ilość prób można przechowywać w innym miejscu... Jeśli ktoś odpalił aplikację, stworzona wartość znajduje się pod HKEY_CURRENT_USER\Software\test . Chyba że dałoby się ukryć hasło poza programem głęboko w dysku c |
To nie ma znaczenia, jeśli hasło pojawi się chociaż przez moment w pamięci, to stosunkowo łatwo je znaleźć. Radzę przemyśleć interfejs, 2 minuty obczajałem co i jak działa (a program ma tylko 3 przyciski) Program po kilku minutach działania (nawet bez debuggera) wysypuje się, a podczas działania zamula komputer, jeśli jednocześnie inna aplikacja korzysta z rejestru. |
|
» 2012-09-19 20:52:05 "Zgadywałeś już 3 razy, aby odblokować wpisz kod odblokowujący" - tak jak w telefonach 3 razy nie zgadniesz kodu pin musisz wpisać kod puk, a co do rejestru jak ktoś będzie miał problem z usunięciem tego z rejestru to mogę wysłać program albo kod na usunięcie tego(chociaż lepiej wejść do rejestru i po prostu to usunąć
Edit: "A ilość prób można przechowywać w innym miejscu..." Nie znam takich mjejsc??! |
|
m4tx |
» 2012-09-19 20:54:09 Hmmm... Nic... Przepisy dotyczące oprogramowania są takie same (w kilku przypadkach ostrzejsze*) jak dla muzyki czy filmów |
No, nie do końca. Np. pobieranie multimediów podchodzi 'tylko' pod odpowiedzialność cywilną, a oprogramowania już karną. |
|
akwes |
» 2012-09-19 20:54:31 Znalezienie pieniędzy na ulicy też powinno być ścigane prawem?
|
KC Art. 186. Znalazca, który uczynił zadość swoim obowiązkom, może żądać znaleźnego w wysokości jednej dziesiątej wartości rzeczy, jeżeli zgłosił swe roszczenie najpóźniej w chwili wydania rzeczy osobie uprawnionej do odbioru.
|
KK Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
|
Jeżeli, uczynimy zadość swoim obowiązkom, czyli zgłosimy, że coś znaleźliśmy to dostaniemy 10%. Jeżeli nie, i ktoś się o tym dowie to jesteśmy ścigani z urzędu, gdyż jedynie w przypadku §4 (jeżeli jest to rodzina) to ściga się na wniosek pokrzywdzonego. art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
art. 293 § 1. Przepisy art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.
|
Dodam, że jeżeli przedmiot o którym mowa w art. 292 nie pochodzi z oficjalnego źródła dystrybucji, to jest to źródło co do którego należy mieć wątpliwości. Art. 79. 1. Twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawa majątkowe, zaniechania naruszenia, wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia; twórca może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione.
|
3. Przepis ust. 1 stosuje się w odniesieniu do usuwania lub obchodzenia zabezpieczeń technicznych przed udostępnianiem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.
|
Czyli przepis stosuje się, także, jeżeli ktoś usuwa hasło w legalnie posiadanym oprogramowaniu. Z tego prawa korzystają głównie twórcy konsol, nie jest to uściślenie punktu 1. Muzyka podchodzi inne przepisy (prawa autorskie),
|
Pod prawo autorskie podchodzi każdy utwór, w tym także programy komputerowe (w niepełnym zakresie) o czym informuje Ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Art. 77. Do programów komputerowych nie stosuje się przepisów art. 16 pkt 3-5, art. 20, art. 23, art. 231, art. 27, art. 28, art. 30, art. 331-335, art. 49 ust. 2, art. 56, art. 60 i art. 62.
|
Przepisy, od których uwalnia ten artykuł to niestety głównie przepisy o dozwolonym użytku (art 23). Uważasz, że to by było 'sprawiedliwe i zgodne z prawem?'.
|
Uważam, że nasze prawo nie jest sprawiedliwe :) Prawo w Polsce to jedna z wielu rzeczy, która mnie skłania do wyjechania stąd. A co do óżmy że w googlach pokaże się jakaś witryna X, na którą wejdziesz. Ta witryna wystawi Ci rachunek za wyświetlenie treści Y i zostaniesz namierzony po adresie IP. Nieznajomość regulaminu nie zwalnia Ciebie z opłat? :) Strona byłaby powszechnie dostępna, każdy mógłby wejść i za wejście płaciłby grube pieniądze będąc nieświadomym.
|
Np. wejście na teren sklepu to akceptacja regulaminu sklepu, więc ze stroną będzie podobnie. Co do umów zawartych przez internet mamy prawo odwołania (zdaje się 7 dni) bez ponoszenia żadnych konsekwencji. @DejaVu, jeżeli odnosiłeś się do prawa amerykańskiego (wszak stamtąd jest większość softu i gier) to może tak być. W Polsce niestety nawet głupi dozwolony użytek jest ograniczony. Niedawno była wielka batalia o to czy kserowanie książek i pożyczanie jest legalne ( okazało się, że jest ) ale producenci gier i oprogramowania dalej starają się walczyć z pożyczaniem, rynkiem wtórnym i innymi rzeczami naturalnymi. |
|
xevuel |
» 2012-09-19 20:55:51 tak jak w telefonach 3 razy nie zgadniesz kodu pin musisz wpisać kod puk |
Hmm... wpisywałem co najmniej 20 razy, ani razu nie dostałem tego komunikatu, no ale ok ;) Edit: "A ilość prób można przechowywać w innym miejscu..." Nie znam takich mjejsc??! |
Z tego co zaobserwowałem, po 3 próbach program umieszcza tam tą wartość, zgadza się? |
|
1 « 2 » 3 4 |