[PHP, HTML] Opuszczenie strony przez użytkownika
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-03 18:21
SeaMonster131 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[PHP, HTML] Opuszczenie strony przez użytkownika » 2012-11-03 15:45:44 Mam sobie taki element jak "użytkownicy online", np. tak jak tutaj na forum "Ostatnio aktywni" (lub ilość "Gości on-line"). Podczas wejścia na stronę, do pliku dodawany jest nick danego użytkownika. Następnie ten plik sobie wyświetlam. I tutaj jest wszystko dobrze, ale w jaki sposób mogę sprawdzić, czy użytkownik opuścił moją stronę? Próbowałem obsłużyć zdarzenia typu onunload(), jednak nie działało to mi poprawnie. W jaki sposób mogę to rozwiązać? :) |
|
DejaVu |
» 2012-11-03 16:53:10 Generalnie panują trzy różne strategie: 1) Użytkownik kliknął "wyloguj", a więc znasz datę i godzinę jego opuszczenia. 2) Użytkownik nie był aktywny w ciągu ostatnich 15min (każde wyświetlenie strony = update daty ostatniej wizyty użytkownika w bazie danych). 3) Od użytkownika przestały przychodzić żądania wyświetlenia strony (np. ajax odpytuje co minutę o nową zawartość strony - patrz Facebook).
Można też się podpiąć pod onunload, ale z co jeżeli użytkownik przegląda sobie stronę np. na dwóch różnych przeglądarkach? :) |
|
» 2012-11-03 17:46:54 Co do pkt 2. - a jakby tak zapisywać po prostu datę np w pliku tekstowym? Czy lepiej, szybciej będzie użyć tych baz danych (czego jeszcze nie umiem :) ? |
|
Mrovqa |
» 2012-11-03 18:12:52 @SeaMonster131 lepiej w bazie danych. Ogólnie sporo rzeczy jest lepiej umieszczać w bazie. Nie przejmuj się, że nie znasz MySQL, nie Ty jeden masz tę przeszkodę jeszcze przed sobą :) |
|
» 2012-11-03 18:21:07 Okej, dzięki za pomoc :) Trochę mi się "rozjaśniło" na ten temat. |
|
« 1 » |