jsc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-11-29 21:49:15 @Up SELECT COUNT (*) FROM z_czego |
Chodzi ci oto: SELECT COUNT (*) FROM `daneglowne`? A co twoich uwag co do kodu to: - hpp powstało z rozpędu już poprawiam - twoja poprawka puszczałaby nieobrobione do końca wzorce do skryptów, a tego chcę uniknąć |
|
krzyk |
» 2012-11-30 08:01:53 Chodzi ci oto: SELECT COUNT (*) FROM `daneglowne`? |
Wszędzie gdzie korzystasz z INSERT INTO jakasnazwa. Przykładowo robisz INSERT INTO witryny (...) SELECT COUNT (*) FROM witryny - zwróci ilość tych wpisów. Jesli to jest/będzie pobrany "COUNT (*) FROM witryny" to będziesz miał problem po usunięciu nie ostatniego rekordu. np. ID 1,2,3 - COUNT = 3 usuwasz ID 2 ID 1,3 - COUNT = 2 teraz przy dodawaniu $przewodnikWitryn -> uzupelnijKwerende ('($id)', ++$obecnaIloscWitryn); ++$obecnaIloscWitryn jest 3 ID 1,3,3 Mam nadzieje że zrozumiale to opisałem. twoja poprawka puszczałaby nieobrobione do końca wzorce do skryptów, a tego chcę uniknąć |
Bez zastanowienia się nad kodem za szybko wyciągnąłem wnioski.Chyba mam jakieś ADHD;) |
|
» 2012-11-30 11:09:17 Tylko, że nadal obecnaIloscWitryn jest pusta. |
|
krzyk |
» 2012-11-30 11:48:59 Pewnie niemasz nic dodane lub zapytanie SQL masz złe.
Sprawdzaj wykonując PDO::query czy wogóle się powiodło.
Może zwrócić false.
dodajWitryne.txt
INSERT INTO `witryny` (`ID`, `Nazwa`, `Domena`, `Sponsor`) VALUES ('($id)', '($nazwa)', '($domena)', '($sponsor)')
|
zmień na.
INSERT INTO witryny (ID, Nazwa, Domena, Sponsor ) VALUES ('($id)', '($nazwa)', '($domena)', '($sponsor)');
zwróć uwagę gdzie usunąłem apostrofy.Tylko przypisywane wartości mają być w apostrofach.
//EDIT
Niestety nie mam MySQL więc moje porady są czysto teoretyczne.
Masz WAMP'a więc wypróbuj jakimś SQLManagerem wszystkie Twoje SQL'owe zapytania.
|
|
xevuel |
» 2012-11-30 12:14:07 |
|
krzyk |
» 2012-11-30 17:06:29 @up: Dzięki za info.Jeśli "apostrof" to gravis to gdzie jest na klawiaturze apostrof?;P
@jsc: Powinienem zadać to pytanie na samym początku.
Jaką masz strukture bazy danych?
Nierozumiem co to są te daneglowne,jeśli robisz INSERT do witryny to czemu pobierasz COUNT z daneglowne? |
|
» 2012-11-30 18:33:40 Baza zawiera tablicę daneglowne z kolumnami: liczbowa ID i tekstowe Nazwa, Domena, Sponsor |
|
krzyk |
» 2012-11-30 19:09:10 @xevuel: Ponowne dzięki.Przy okazji dowiedziałem się że źle używam skrótowców:) @jsc: Czyli używasz takich zapytań? INSERT INTO `daneglowne` (`ID`, `Nazwa`, `Domena`, `Sponsor`) VALUES ('($id)', '($nazwa)', '($domena)', '($sponsor)')
SELECT COUNT(*) FROM `daneglowne`
Jeśli tak to powinno działać. Spróbuj jeszcze to.Zobaczymy co zwraca query. public function wykonajKwerende ($czyZmienia) { ...
$this->wynik = $this->lacze->query( $this->kwerenda->ujawnij() ); var_dump( $this->wynik ); ... }
|
|
1 « 2 » 3 |