Java problem z poruszaniem w grze
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-09 09:47
hakr1921 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Java problem z poruszaniem w grze » 2013-01-08 23:17:00 A więc mam kod na poruszanie [ testowy ] public void keyPressed(KeyEvent e) { if(e.getKeyCode() == KeyEvent.VK_UP) { goodenemyx++; { default: System.out.println(e.getKeyCode()); break; } } }
Czyli że jak naciśniemy strzałkę do góry to goodenemy będzie się ruszać, aczkolwiek jest problem, moja gra w ogóle nie reaguje na klawiaturę. Zainstalowałem ja w pliku GameFrame w taki sposób this.enableEvents(AWTEvent.KEY_EVENT_MASK | AWTEvent.WINDOW_FOCUS_EVENT_MASK);
A tutaj plik enemy, czyli z potworami i z bohaterem gry.. Co tu jest źle że nie działa? ;f Od wczoraj się bawie package com.koniuh;
import java.awt.Color; import java.awt.Graphics2D; import java.awt.event.KeyEvent;
public class Enemy {
static int goodenemyx = 200; static int goodenemyy = 200; static int badenemyx = 500; static int badenemyy = 500;
public static void draw(Graphics2D graphics) { graphics.setColor(Color.red); graphics.drawRect(goodenemyx, goodenemyy, 20, 20); graphics.setColor(Color.white); graphics.drawRect(badenemyx, badenemyy, 20, 20);
}
public static void update() { if (goodenemyy > badenemyx) badenemyx++; if (goodenemyy < badenemyx) badenemyx--; if (goodenemyx > badenemyy) badenemyy++; if (goodenemyx < badenemyy) badenemyy--;
}
public void keyPressed(KeyEvent e) { if (e.getKeyCode() == KeyEvent.VK_UP) { switch (e.getKeyCode()) { default: goodenemyx++; break; } } }
} |
|
m4tx |
» 2013-01-09 06:27:47 Um... Śmiem twierdzić, że ciężko jest Ci pomóc, ponieważ dałeś za mało kodu... Ale powinieneś dodać KeyListenera, bo chyba tego nie robisz :) EDIT: Widzę, że dodałeś trochę kodu, no i właśnie... Gdzie Ty niby podpinasz funkcję keyPressed() , żeby była wywoływana, gdy użytkownik naciśnie klawisz? :) |
|
hakr1921 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-01-09 09:02:09 O kurna, chyba nigdzie, no ale i tak jest mały problem gdzie to wszystko dać? |
|
m4tx |
» 2013-01-09 09:47:24 |
|
« 1 » |