[Asembler] Odczyt danych ze stosu
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-09 18:46
pekfos |
» 2013-02-09 12:13:08 Hmm to znaczy że adres pod dosem jest 16bitowy reszta 32 bitowa czy też 16? |
ale czy zajmują tyle samo na stosie |
W kursie, który podobno czytałeś, jest odpowiedź na te pytania. A gdybym na początku kodu dodał [bits 32] |
Sprawdź. |
|
RazzorFlame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-09 15:44:12 Hmm, czytałem kurs Bogdana Drozdowskiego ale 1 lekcje tylko, a 2 tak troszke, bo niezbyt wyraźnie tam są wyjaśnione różne zagadnienia. Jeśli nie macie nic przeciwko, chciałbym się was zapytać o coś z asemblera (nie chce zakładać nowego tematu), to takie króciutkie pytanko. Prosiłbym o wyjaśnienie Nasm'owego "TIMES". W kursie pisze coś o tym ale niezbyt to rozumiem: zmienna: TIMES 234 db 0 nazwa liczba typ co zduplikować
|
To jest kawałek z kursu Bogdana Drozdowskiego. Jednak w innym kursie, którego autor opiera się na kursie wymienionym poprzednio jest napisane w ten sposób (BTW. ta strona to: Kurs Asemblera) pisze tak: name db 20 db 0 times 22 db "$" ; Tutaj małe wytłumaczonko. ; Operator "times" rozmnaża daną wartość ileś razy. ; times [ile razy] db [co]
|
Otóż nie rozumiem dlaczego po "name db" występuje 20, kiedy on chce 22x zduplikować znak "$". I w ogóle jak widać u góry, Bogdan Drozdowski nie używa takiego zapisu: "zmienna db 20" tylko sama "zmienna [...]". O co w tym chodzi? I jeszcze jedno. Czy podczas deklarowania tablicy trzeba dawać dwu-kropek kiedy "Lord Dark Storm" tego nie używa? Przepraszam za moją niewiedze x) ale chcę bardzo ogarnąć asembler i dowiedzieć się przy okazji dużo o aplikacjach, systemach zapisu liczb, przerwaniach itd :) EDIT: I jeszcze jedno - dlaczego autor bloga "Lord DarkStorm" dwa razy używa db a raczej 3 ale konkretnie chodzi mi o ten zapis: "name db 20 db 0" Troche nie ogarniam tego ;/ |
|
pekfos |
» 2013-02-09 17:23:12 To jest omówione w każdym kursie, wystarczy przeczytać. (Jeśli dalej, jakimś cudem, tego nie rozumiesz, to szukaj tu: www.google.pl) Jeśli nie macie nic przeciwko, |
Mamy.. (nie chce zakładać nowego tematu), |
Jeden problem - jeden temat. Nie jesteś tu od dziś, powinieneś to wiedzieć.. to takie króciutkie pytanko |
mhm, widzę.. |
|
RazzorFlame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-09 18:46:50 No jednak to nie było krótkie pytanie. No ale każdy jeśli wpisze w góglu "site:cpp0x.pl asembler" znajdzie to. Mógłbyś mi polecić jakiś konkretny kursik który to tłumaczy troche dokładniej niż oni? |
|
1 2 « 3 » |